Smagsguide

Attilus Caviar - Smagsguide

Man spærrer altid øjnene op af glæde, når der er grund til at fejre med exceptionel caviar. Her er en guide til alt det, du skal vide, før du bestiller caviar til frokost næste gang eller du får det serveret til en festlig middag.

 

Typer af størcaviar

Osietra er connoiseurens caviarvalg. Det laves af den russiske stør (Acipenser gueldenstadtii) og er en mellemstor fast perle med mørke korn med en olivengrøn eller guldbrun farve. Oscietra har en let nøddesmag med masser af dybde og fyldighed og en blød og lang eftersmag.

Baerii anses for at være en af verdens fineste caviartyper. Den laves af den sibiriske stør (Acipenser baerii) og består af silkebløde, mellemstore perler, som kendes for deres aromatiske og elegante krydrede smag med en fin, ren og delikat eftersmag i caviarens æg.

Sevruga kommer fra de mindste og mest udbrede fire størarter (Acipenser stellatus). Den fine platinperle har en lang eftersmag og en mild, frugtagtig aroma.

Beluga er formentlig den mest kendte caviar, produceret af støren Huso Huso. Det er den mest sjældne og derfor mest dyre caviar. Den store rogn har en delikat konsistens i farverne lys- til mørkegrå og en dyb, cremet smag med delikate toner af hasselnød.

 


Opbevaring

For at kunne nyde og smage denne lækre kulinariske spise er det vigtigt at vide, hvordan caviar skal håndteres. Korrekt opbevaring er afgørende. Caviar skal opbevares ved en temperatur på mellem -2 og +2ºC (det er ideelt på nederste hylde i køleskabet). Når du er klar til at spise, så tag dåsen ud i stuetemperatur 5 minutter forinden, åbn dåsen – og nyd caviaren.

Et godt råd. Lader du dåsen være åben for længe, bliver æggene bløde og fugtige på grund af iltning. En åben dåse med caviar skal spises i løbet af 2 til 3 dage.

 

Nydelse

Caviar er som god vin noget, der skal nydes. Den rene og uforfalskede oplevelse fås ved at komme en lille skefuld med caviar oven på hånden mellem tommel- og pegefingeren. Uden at røre caviaren med læberne kommer du æggene i munden og bruger tungen til at presse dem mod ganen, til de sprænger, og udløser en ægte smagseksplosion.

Denne smagstradition stammer fra dengang, hvor det var obligatorisk at prøvesmage, før man købte, og fordi den handlende normalt kun havde en ske! Desuden afgiver menneskets hud den rette mængde kropsvarme til at frigive aromaen. Prøv det selv! Du vil vide, om det er god caviar, for den bedste caviar afgiver ingen duft på hænderne bagefter.

Skeen til at smage caviaren med skal være af perlemor, glas eller plastik, brug aldrig en metalske, idet den kan påvirke smagen.

 

Servering

Serverer du caviar til venner eller gæster privat, så gør som følger:

1. Vælg hvor meget caviar du skal bruge. Vi anbefaler mindst 30 gram pr. person. Den første skefuld caviar er for at vende ganen til smagen, den anden for at nyde duften, smagen og konsistensen. Den tredje er ren og skær nydelse!

2. Lige før du serverer, skal du tage caviaren ud af køleskabet, åbne dåsen og lade caviaren få luft i tre til fem minutter, så den naturligt får stuetemperatur. Du kan, hvis du har lyst, servere caviaren på et underlag af is.

3. Caviaren skal altid serveres med en ske af perlemor, glas eller plastik og aldrig med en metalske. Brug ikke en ske af guld, sølv, rustfrit stål, idet metal ændrer caviarsmagen.

4. Server kølig champagne til, hvis du vil nyde den perfekte kombination til den aromatiske saltede caviar. Iskold vodka er en lang russisk tradition, med en fin smag, så den unikke smag af caviar beholdes. Alternativt er kølig hvidvin også et godt valg - en frisk hvid Burgundy fx Chablis eller en enkel Chardonnay passer godt til caviarens delikate smag.

5. Caviar er lækkert for sig selv men kan også kombineres med anden mad, blot det ikke er for krydret. Kartofler, kogte æg eller kammuslinger er ideelt, men tilbehør som citronskiver, finthakkede løg og kapers er ofte for kraftigt i smagen.

 

Det vigtigste er ikke at gøre oplevelsen for kompleks. Slap af og nyd smagen af den naturlige luksus.

 

Vores produkter