Om at vurdere caviar

Om at vurdere caviar

Attilus Caviar - Om at vurdere caviar

Er du en person med god smag, så ved du, at caviar er specielt og du sætter formentlig pris på den unikke smag og kvalitet. Men for at blive ægte connoisseur skal du vide lidt om, hvordan man vurderer caviar. Det handler om, hvordan verdens bedste caviar-eksperter og kokke vurderer kvaliteten af caviar.

Ensartede æg

Det handler om caviarens generelle udseende. Generelt er caviarens æg ensartede i størrelse og farve.

Ægstørrelse

Jo større æg, jo mere smag frigives der, når ægget sprænges mod ganen. Beluga-caviar har de største æg, som er lidt mindre end en ært. Derefter kommer Oscietra – er æggene mindre end forventet, så er de ikke modne nok.

Ægfarve

Ægfarven varierer afhængigt af alderen af den stør, de stammer fra. Farven af Oscietra-caviarens æg aftager (fra mørkeoliven til guldbrun) i takt med at fisken modnes.

Æggenes modenhed

Som fin ost eller årgangsvin, så smager caviaren bedre, jo ældre støren er.

Adskillelse af ægkorn

Æggene adskilles, når caviaren behandles. Det afspejler, hvor delikat sorteringen er og kvaliteten af det anvendte udstyr.

Caviarens duft

God caviar har en frisk vandagtig duft, lidt som østers, og det afspejler æggenes friskhed. Kaviarefterligninger har ikke denne egenskab, idet de altid dufter kraftigt af fisk.

Æggenes klarhed

Den skinnende overflade af æggene afspejler, hvor friske æg, der bruges, og den korrekte opbevaring til at konservere caviaren.

Ægskallens hårdhed

God kvalitetscaviar har ægkorn af god kvalitet. Skallen skal være hård nok til at sprænge på ganen men blød nok til at smelte i munden.